CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, 25 May 2013

Last Day

assalamualaikum semuanye...korang tengah buat apa..? harap sihat la yer..aq kat sini tak berapa nak sihat la pulak...selsema sikit...hidung ni dah mcm badut gayanye..hahhah:D ..hari ni 25 may merupakan hari yang last aq bercuti kat melaka ni....rasa sayang pulak rase nyer nak tingga nieces kat sini tapi bila jaga diorang rasa tak nak jaga pulak.,..hahhaa...:D manusia ni kan banyak perasaan...sedih gembira terharu bease la tu...sayang ker tak sayang pun aq kena balik jugak...2 minggu lagi semester baru dah nak bukak..so time tu tak der makna nyer lagi la aq nak melalok ke sana ke sini..hahahaha...:D


ni ada tiket bas untu ke kl..akak dah belikan...so esok pagi dalam pukul 10 berangkat la aq ke sana pulak..naik bas sorang-sorang turun kat TBS...TBS tu kat mana la pulak tempatnyer...tak pasal sesat lak jawapannya nanti..hahahhaha...kuat betul aq ni bercuti..bukannye nak pergi mana pun..just nak singgah rumah akak aq lu about 1 week...lepas tu aq balik kampung la..hahahah:D lau aq dok kat kampung pun bukannyer lekat kat rumah, ke mall jugak...buat apa lagi kalau bukan lepak nga BFF kan..heehheh :)

lagipun ada sebab kenapa aq nak g kl ni.....cer teka sebab ap....hahhhhhhh shopping..? pandai la korang semua ni yer..memang betul shooping kalau tak ape benda lagi kan nak buat kat sana..hahaha..tapi aq takder member la kat sana, anak sedara aq yang 17 tahun la jd mangsa aq nanti...kalau korang datang kl cer singgah kat pekan rawang, selangor.....baju murah giler beb...puas hati la gayanye nak memakai..bukan setakat baju jer yang aq giler, kraftangan bermacam lagi la...memang interesting la...harga pun superb...
jangan lupe singgah yer..ngex3 (*_*)..

Friday, 24 May 2013

Kisah Bekas Nasi Goreng Amira

lepas aq baca kisah ni..memang terlalu sedih..hampir menitis air mata ni...kita dah rasa hidup kita ni susah tapi ramai lagi yang susah di luar sana..

kisah ini benar-benar menyentuh hati bagi sesiapa sahaja yang membacanya. Membaca kisah kesusahan orang lain tanpa kita menduga air mata ini mengalir. Cerita ini mengisahkan tentang dua orang sahabat baik. Ia telah diceritakan oleh seorang ibu yang mana anaknya ada berkawan dengan seorang perempuan yang bernama Amira (bukan nama sebenar). Semuanya bermula dengan kisah nasi goreng.

nasigoreng  

Begini kisahnya..waktu rehat di sekolah anak saya akan makan bekal yang dibawa dari rumah, makan bersama-sama kawannya Amira (bukan nama sebenar) di kantin sekolah. Anak saya selalunya akan bawa nasi goreng dan Amira selalunya bawak roti kosong 2 keping yang dibungkus dalam plastik. Roti itu dia akan cicah dengan air sirap yang dia bawa dari rumah.

Itulah rutin bekalan harian yang di bawa oleh Amira setiap hari. Anak saya pun selalunya memang bawa nasi goreng ler coz itu memang peberet dia.. Amira memang suka sangat makan nasi goreng tu dan anak saya tak kisah untuk berkongsi nasi tu..dia memang hari-hari bagi Amira makan nasi goreng tu..Mungkin Amira dah jemu agaknya coz hari2 bawak roti kosong jer cicah air sirap…

Suatu hari..anak saya bersuara kepada Amira..Mira..aku teringin nak makan nasi goreng ko..ko asyik bawak roti jer..apa kata esok kita bawak nasi goreng sama-sama nak.. Nanti kita makan tukar-tukar kat kantin..

Amira termenung..nampak muka dia macam tak sedap.. Alahh..tak nak lah..nasi goreng aku tak sedap lah..ko mesti tak nak makan nanti..Alahhh..ko bawak jer..ko belum bawak, ko dah kata nasi goreng ko tak sedap..ko bawak je lah..mesti sedap punya..

Ok lah..ko punya pasal..esok aku bawak ya..aku bawak nasi goreng special utk ko..Yeeaaahhh..anak saya suka sangat coz Amira setuju nak bawak nasi goreng esok..

Sampai di rumah..malam hari sebelum tidor..Amira cakap kat mak dia yang esok dia nak bawak bekal nasi goreng..dia tak mahu bawak roti kosong 2 keping tu.. Makkk..boleh tak esok Mira nak bawak bekal nasi goreng..?? Mak Mira terkejut..apa sayang..?? Esok Mira nak bawak nasi goreng..? Kenapa? Esok Mira ada jamuan ker..??

Nasi goreng apa yang mak nak buat? Tak ada rencah untuk mak buat nasi goreng esok..Mira bawak roti je lah..Alahh..mak..boleh lah..tak payah bubuh rencah pun tak apa..mak taruk telur je pun dah ok..

Ya lah..baik lah..esok mak buat nasi goreng untuk Mira ya..telur pun tinggal sebijik jer tau..dah malam-malam buta ni mana nak carik telur..bawang pun dah habis tu..tak per lah..mana yang ada je lah..

Keesokkannya dalam dalam kelas..anak saya tanya Mira..Mira ko bawak nasik goreng tak..? Aku bawak ni..Mira senyum..

Ko bawak tak Mira..? Bawak ler…aku bawak..kan semalam dah janji..
Ok..cayalah..tak sabar nak makan nasi goreng ko Mira oiii..
Kul 10.00 pagi loceng rehat bunyi..mereka berdua berlari ke kantin..nak tukar-tukar nasi goreng..
Sampai di kantin..Mira ko nak air tak? Hari ni aku belanja ko air..ko nak air apa? Aku belikan..
Alah..tak kisah..air apa-apa pun tak apa..aku minum jer..
Alahhh..Mira..kenapa ko tak buka bekal lagi ni..ko duk diam jer kat situ apasal? ya lah..aku tunggu ko datang bawak air ler..kita buka bekal sama-sama..
ooo..ya ker..jom jom kita buka bekal..

Amira pun keluarkan ‘bekas’ nasi goreng dia dari dalam beg plastik..Mata anak saya tidak berkelip..
Amira mana nasi goreng ko? Ko bawa apa ni..? Ni lah nasi goreng aku..ko buka je lah..

Tuan/Puan nak tau..? Nasi Goreng tu diletakkan dalam bekas sabun Axion pencuci pinggan cap Lemon..warna kuning bekas tu..

Amira..kenapa ko letak nasi goreng dalam bekas Axion ni..? Mak ko tak marah ker..? Tak rasa sabun ke nanti..?

Tak lah..mak yang bubuh dalam bekas tu..kat rumah aku mana ada tupperware macam ko..memang kami pakai balik bekas sabun tu…standard lah..kami memang dah biasa macam ni..
Air mata anak saya mula bergenang..tunggu masa untuk tumpah..

Mira..kenapa ko tak cakap yang ko tak der bekas untuk bawak nasi ni..aku boleh bagi ko bekas..kenapa ko tak cerita dengan aku Mira..ko ni kan..

Mira tunduk..tolong jangan nangis boleh tak..? Semalam ko yang cakap ko nak makan sangat nasi goreng aku kan? Sekarang aku dah bawak apasal ko nangis plak..?? Makan je lah..

Mira..aku rasa bersalah sangat coz menyusahkan ko..tak pe lah Mira jom kita makan..ko makan nasik goreng aku ya..aku nak rasa nasi goreng ko..

Ehhh..tak per..tak per..ko makan jer nasik goreng ko..nasi goreng aku tak sedap..bubuh dalam bekas sabun plak tu..

Mira..jgn ckp mcm tu..bak sini aku rasa nasi goreng ko..ya..lah..rasa sesudu jer..kompom tak sedap tu..

Anak saya pun makan rasa sesudu..memang betul pun..tak sedap..nasi goreng Amira putih meleset..tak der rencah..tak der rasa pun..tawar jer..tapi anak saya tak kisah..dia tak komplen pun..
Cuma masa Mira suap nasi goreng tu..air mata dia plak berlinang..anak saya tanya knp ko nangis..dia cakap tak ada aper..tak per lah..kita makan je lah..

Semasa anak saya cerita kisah ini kepada saya..saya menangis..tapi saya tidak menagis semasa itu..saya tidak mahu menangis di depan anak saya..Saya kuatkan semangat untuk mendengar cerita dia sampai habis..

Selesai anak saya bercerita..saya cakap kat anak saya..esok bawak bekas tupperware kat dapur tu..bagi kat Amira ya..cakap kat Amira bekas ni hadiah dari keluarga kita..

Then saya bangun terus keluar tengok-tengok kereta..sebenarnya bukan saya tengok kereta..saya menangis semahunya kat tepi keta tu..tak sangka sangat..di zaman moden ni..masih ada lagi anak-anak kita yang hidup menderita..sedih dan sayu hati ni..

Kepada orang kaya di luar sana..ingatlah..dalam kemewahan yang kamu kecapi sekarang ni..ada saudara kita yang hidup dalam keadaan memilukan..

Saya berdoa kepada Allah..agar semua orang yang tidak berkemampuan ini di murahkan rezeki oleh Allah dan ditabahkan hati mereka dalam menghadapi segala dugaan..Aminnn..
Semoga kisah ini boleh celik kan mata kita..

Got It !!!

Alhamdulillah....setelah sekian lama aq menjadi seorang baby sitter akhirnya I got my salary today...walaupun tak seberapa tapi ok lah daripada tak dapat apa-apa...bukannya aq nak reward or apa..tapi dah akak yang kata nak gajikan aq, so die kena la bayar gaji kan..hehhehehe :) jaga budax bukan senang tau...letih giler....tak cayer korang try ler jaga...my nieces ni 2 tahun setengah sorang and setahun setangah sorang...memang buas giler giler giler....tak larat edeng nak jaga..yang sorang panjat tangga yang sorang lagi panjat kerusi..yang tu nak susu yang ni nak susu...aiyooo memang nak giler dibuatnyer...macam mana la yer nak jaga anak nanti....ahahahah.. tapi bila tengok duit ni rasa hilang semua letih..yela dapat gaji dari titik peluh sendiri walaupun sementara..hehehe:)


saper yang tak suker bila dapat duit tak normal la kot..hahahhaa..tambah lak gaji kite sendiri...pengalaman aq la sepanjang jaga budax ni tension jugak la...bila both of them menangis memang panas nyer hati ni Tuhan jer yang tahu..tak sempat nak pujuk..last2 aq biarkan macam tu jer...bagi susu senyap la diorang tu...:) tapi ada jugak yang best nyer, bila diorang tengah bermain, tengah gelak2 memang hepi giler...aq pun rasa macam budak layan kerenah diorang..hahaha....yang tak tahan nyer bila diorang menangis la...nama lagi budak2 kan.

so dah dapat gaji hari ni, dh bermacam lam kepala otak ni nak beli apa...btw yang penting kena cari handbag and shoes lu untuk next sem..yang lama dah rosak...aq ni jenis pakai benda memang tak tahan lama..2 3 bulan jahanam la gaya nyer..tong sampah tempatnyer...hahahah..."no money no talk, but now I have money so let's go for shopping"... ! :)

New Style Versi Pink

Dah lama giler aq tak update blog ni..first sign up blog enjoy giler nak post something tapi dah lame rasa bosan pun ada, rasa malaz pun ada...hahhaha:D ..so aq try cari inspirasi baru untuk update post...mood tu tak datang langsung la..tak tahu mood tu singgah atas bukit mana..hhahaha...last night, aq rasa nak adjust jer blog coz ada masa terluang..so apa lagi, mintak tolong my oppa save semua link and then biar aq adjust sendiri..lau nak harap kat die semuanya memang tak akan pandai la jawabnyer ..hahahaha..:D 

yang kali ni dh tiga template aq guna untuk adjust blog..bermula dengan watermak, travel and now ethereal..kali ni aq guna theme pink and white...so far bagi aq nice la jugak blog ni..hehhe..yela lau aq tak puji siapa lagi nak puji..hahahaha:D ("masuk bakul angkat sendiri"...betulla angkat senditi nak mintak tolong orang lain kesian la, aq ni bukannyer kecik ti patah pinggang dibuatnya gara-gara angkat bakul aq..ahhahaha)...dah lari topik aq ni yer..ngex3..nakal sikit....:)

bukan apa sebenarnya, aq adjust blog ni tak nak korang semua rasa bosan bila baca post aq..lau bosan jugak aq tak tahula...ada yang wrong ler tu..:) so, bila aq tengok new style ni aq pun rasa mcm ceria jer..pinky,,,nice colour....very nice..comfort...hahahhaa..sebelum aq mencarut lebih rase nyer setakat ni jela dulu yer.....so korang boley la  komen apa yang perlu untuk aq adjust lagi...biar makin meletup..kebabooooooommmmmmmm....haahhaha :D...salam maghribi semuanya.