CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 13 December 2013

Finishing School

 
Oh yeahhhh...! lastly done untuk finishing school modul...one more left, modul kenegaraan untuk student part 5..for the next sem tak perlu menjalani modul la gayanye...suker2....menggedik...) y sebenarnya modul finishing school lebih kurang macam subject business communication la...overall about interview la..time part 4 dulu, aq dah jalani sesi interview ni with mdm siti aminah....mdm? lama sudah aq tak nampak mdm ni...agaknye dah bersalin kan..tahniah mdm..I know you can be a good mother...
okey berbalik kembali dgn modul kali ni, since 8 am modul bermula...kat mn lg kalau bukan bertempat di dewan pro...(dewan terbesar di UiTM Machang ni kalau kawan2 nak tau)..:) dah dewan tu jer kot y ada..sumer nyer digunakan untuk kelas...session grooming tu diceramahkan oleh che na...che na kaunselor..ingat lagi time aq interview utk sekiteriat peers...byk betol soalan y dia tanya...ada satu soalan tu ''awak ada kekasih''...OMG....memang perghh beb..terkaku sebentar nak jawab soalan tu..btw terpaksa jugak la aq menjawabnye...tp aq jawab sejujurnya...but last2 aq tak layak jugak nak dapat lantikan tu..redha dan pasrah sahaja...coz aq tahu semua yang berlaku ada hikmahnyer...
lepas je grooming session, move pulak untuk LDK..firstly, discuss about characteristics graduan berdaya pasaran...secondly, about cover letter and resume writing and thirdly interview session...untuk 2nd ldk tu tak der la dikatanya susah pun coz aq dah belajar time part 4...so aq praktikkan sebaik mungkin tp untuk interview session aq tak berpuas hati dgn dri sendiri..yela dahla mengantuk, environment uncomfortable..btw tetap happening....banyak ilmu baru y aq dapat, pengalaman baru and juga kawan baru..semakin hari, semakin ramai kawan...yelah nak cari kawan memang senang tp nak cari sahabat susah ler....:3 actually fasilitator kali ni sama time part 3 lu, mdm Lyn...mdm ni memang terbaik la..happening, sporting, smiling, kindly....dahla putih melepak giler2 macam students pulak tu...hahahha..sekali ingatkan time interview session td memang tergelak habis time Amirul yang kena...apa lah jantan sorang tu....memang nakal habis...bila ditanya lover, jawabnya kereta la lover sy..hahahaha :D....memang kau ni Amirul...! aiyoo...tp die rileks....so for mdm Lyn thanks so much, also my friends and UiTM....thanks a lot..In shaaAllah tidak akan disiakan...walaupun stdy belum habis, ilmu ini akan sentiasa dipraktikkan..berjaya bukan untuk sesiapa tetapi untuk diri sendiri...
wallahualam...

Thursday, 12 December 2013

I got...

 
okeyh..since tuesday until today kelas straight start 8 am.mmg sedih hati ni tatkala kena bangun awal..maklumlah tidur di musin sejuk ni kan lena..mana tak nyer, dengan sejuk nyer yang aman, memamg perghh beb..nak tak nak terpaksalah jugak aku bangun..nak ke kelas kan, bukan ke mana jugak..nak dapat ilmu, kena berkorban jiwa raga...kan dalam hadis telah dinyatakan ''menuntut ilmu biar sampai kenegara China''...! negara China??? OMG....negara sendiri pun belum habis aq takluki ni nak ke China la..tp tiada yang mustahil di dunia sebenarnya..selagi kita berusaha yang di atas sana sentiasa menolong...In shaa Allah...Allah itu sesungguhnya maha adil..mungkin apa yang kita mintak tidak sama apa yang kita dapat, namun bersyukurlah..jangan merungut dengan rezeki Allah yang berikan...ececehhhhhhh dan mcm ustazah gayanyer aq ni..kalaulah masin mulut ustaz aq time darjah 5 dlu, mmg ustazah betullah..(ustazah rock)...hahahah..tulah gelaran yang aq dapat time di sek men dahulu..yelah...dah mmg sesuai ngat nga aq, bila berceramah mengalahkan Ustazah Norbayah beb..hahahha....tp lau bab pakaian nauzubillah..takderlah teruk sangat pun sebenarnya..bease2 je...tp lau org y sentiasa menutup aurat mgkin pemakaian aq ni katanye teruk...tp biarkanlah...nak berubah kerana hati bukan kerana orang lain...tak suka orang bercakap tentang aurat dengan aq kalau orang tu sendiri tak tahu nak jaga aurat...ouchhhhhhhh...dah membebel panjang rupanyer aq nih...
k..now aq nak share good news dengan korang..time part 4 dulu, aq terpilih sebagai seki kolej but now aq telah terpilih sebagai Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK)....memang rasa nak melompat...benda ni dah lama aq nak...and finally I got it...bersyukur sangat..Allah sentiasa mendengar doaku ni..mesej yang dihantar oleh fellow, Cik Huda ditatapnya aq berulang kali..ingatkan bermimpi, rupa-rupa nya realiti...memang menari keriangan hati ni..so, lepas ni dah besar lah tanggungjawab aq kat kolej ni..menjaga kebajikan student gayanye..btw meeting perlantikan akan diadakan selasa nanti...17.12.2013...time tu lah kot agenda meeting akan dibincangkan..and dengar2 nya ada team building time cuti krismas nanti..balik kg lewat gayanye aq kali ni...ummmmmm...cedih ni....pujuk cepat ! :3....
cepat atau tak, lepas ni memang dah kena beasekan diri la gayanyer..bease kan diri dengan staf, fellows and students..moga2 dengan perlantikan ni aq dapat ubah perangai sedikit demi sedikit...dapatla mencari pengalaman baru walaupun berbasi setahun jer lagi di UiTM ni...masa tetap digunakan sebaik mungkin..In shaa Allah...apa yang penting kena lupakan niat nak balik umah setiap minggu..hahah...mungkin minggu sem kali ni lebih di Dato' Onn tercinta....peeeewiiittttt....hahhaahha....:D...namun apa yang aq dapat tidak mungkin aq sia-siakan..aq akan berkhidmat demimu...I love UiTM..Dato' Onn...mmuuahhahahaha....<3

Thursday, 5 December 2013

New Semester...

Alhamdulillah kini bermula semester yang seterusnya..alhamdulillah jua ke hadratNya kerana masih diberi kesempatan untuk menuntut ilmu bersama umat yang lain....kini semester 5 sudah bermula..dan aku telah kembali semula sebagai mahasiswa UiTM...minggu ni  only have 3 classes..first I met with sir Ahmad Faiz untuk subject Financial Anaysis, 2nd with mdm Shaliza for subject IT  and the last one sir firdaus for subject CCT...all of them very kindly and sporting...thanks God...
Hujan yang turun diibaratkan sebagai kuliah yang mengejari pelajar2nya...assignment mula menunggu, quiz dan test mula melebarkan senyuman..begitulah lumrah pelajar...bila berbicara about assignment tidak lain tidak bukan only consists of two...individual and group...seriously I'm like individual assignment because it more easier than grouping..walaupun individual job tidak mudah untuk disiapkan btw aq berpuas hati coz tak payah lagi nak bergantung dgn orang lain..namun cara belajar bukan hanya memihak pada diri sendiri...group assignment jua perlu disiapkan...namun kali ini setiap orang move for new group..aq sendiri tidak tahu kenapa...semua perasaan ada di hati and benak fikiranku ini.ingin sekali ku bebas dari semua ini tapi demi cita2ku tidak mungkin aq akan berpaling tadah...
hanya di atas sana yang memahami diri ini di waktu sebegini..ingin sekali ku meraung, ingin sekali ku menjerit untuk melepaskan bebanan yang terlalu berat untuk dipikul...benar! too heavy for me to face all of this but I must accept..must be sincerely in my job...salah faham yang terjadi ingin segera diperbaiki..sampai bila ingin menghukum diri ini dan juga diri orang lain...janji tetap janji..tapi yang berpaling tadah bukan diri ini...baru dua minggu di sini tapi sudah terlalu banyak hal yang terjadi..maafkan aku teman andai diri ini yang mementingkan diri tetapi aku sudah berjanji dari awal namun engkau tetap lari....hope everything will be smooth until the end...amin....

Sunday, 24 November 2013

Hinakah Aku?

Hye guys..begitu cepat masa berlalu...pejam celik pejam celik dah habis cuti aq kali ni...new semester sudah...sem 5 sudah bermula tapi aq masih di rumah...kenapa di rumah? beaser nyer aq ni suker sangat dok di UiTM tu kan...? hahhaha...kali ni lain citer nyer..memandangkan my sis balik rumah aq ni pemandu pelancong la gayanyer....kena bawakan dia n the geng round sekitar kelantan la...
Actually aq dah daftar kolej semalam...lepas daftar aq balik umah...n rasenyer rabu nanti lak aq ke sana tp selesai daftar hea and pengundian MPP aq balik jugak semula..heheheh....niat di hati ni memang tak cantik coz aq nak ponteng kelas untuk minggu ni..belum timbul lg mood nak belajar nih....haisshhhhh lau mcm ni gayanyer mcm mn aq nak dapat 4 flat eh?? haahha...berangan mengalahkan raja...
Bukan sahaja tak ader mood tapi I have other problems...benar orang kata hari hari yang mendatang kita tak dapat jangka...bergelinangan air mata ni tapi tak mahu mengaibkan sesape kerana aq sendiri belum perfect di mata orang lain walapun orang lain itu aq akui kawan yang pernah aq berkongsi suka duka, gelak tawa, gurau senda...namun takdir sudah menentukan segala...terima kasih atas segala...Biarlah diri ini menanggung derita namun aq pasti hikmah ada di sebaliknya...hanya yang di atas maha mengetahui segalanya dan aq tak mahu salahkan sesape, aq tak mahu memusuhi sesapa tapi aq terlalu berduka cita...hati aq terguris..sepanjang 2 tahun aq di UiTM inilah kali pertama aq mengeluarkan air mata hanya kerana insan yang bernama kawan...terlalu mahal air mata ini untuk dikeluarkan namun hatiku sebak, mata terlalu letih untuk menahan limpangan air mata akhirnya berakhir dengan titisan....maafkan aq kawan...aq tidak mahu memusuhi kalian tapi aq terpaksa membawa diri kerana aq tak sanggup diperlakukan sebegini lagi...aq hormati kalian sebagai kawanku tapi tak ku sangka akhirnya begini...segala susah senang yang kita kongsikan bersama aq simpan di lubuk hati ini...halalkan segala apa yang aq telah ambil dari korang semua...bukan senang untuk aq mengundurkan diri dari korang tapi aq terpaksa...
InshaaAllah kita bersua kembali...
Benar atau tidak keputusanku ini, aq berserah pada Illahi...aq akui terlalu berat untuk lari dari korang tapi adakah korang masih memikirkan aq? saat kita gelak ketawa, saat kita belajar bersama, saat kita menonton movie bersama, saat kita berbuka puasa bersama, saat kita mandi di loji bersama....adakah kamu semua masih ingatkan itu....? belum cukup dengan itu sebenarnya aq telah belikan korang 1 pair of keychain sempena new sem 5..setiap sem aq belikan cenderamata untuk korang..bukan mahu mengungkit tetapi sebagai penghargaan untuk korang yang bernama kawan aku...tapi apa yang terjadi hancur harapan ini...dengan apa yang terjadi aq rase terlalu bodoh dengan semua ini sehingga diperlakukan sebegini..mungkin ianya hanya benda kecil di mata korang tapi tidak di mata aq...beginikan erti kawan antara kita....? beginikan? hinakah aku di mata kalian...?

 

Thursday, 31 October 2013

Tak Meletop Pon Kali Ni

Bersua kembali setelah lama ku meninggalkan blog ini...sudah lama aq tak penuhkan entry di blog..so kali ini inilah dia tempat untuk aq meluahkan kekecewaan dan kehampaan namun jauh di sudut hati aq masih bersyukur kerana masih memperoleh anugerah sedemikian...faham2 la korang yer anugerah apa yang dimaksudkan itu...actually aq dah tiga hari demam..last day dah p klinik dapat injection, so feeling better right now...but last night, the important moment for sem 4...date for examination result...aduyaaaiiii sekali ingatkan..betapa pilu hati ini mengenangkan cabaran yang dipikul selama 4 bulan di UiTM..selama 2 tahun aq d UiTM aq tak pernah menempuhi ujian segentar ini..namun ku kuatkan semangat kerana aq percaya Allah s.w.t takkan menguji hambanya yang tidak mampu...apa yang berlaku ada hikmahnya dan apa yang berlaku adalah kerana kealphaan aq sendiri...
bila dikenangkan result semalam rasenyer terlalu sempurna dan harus bersyukur ke hadratnya..walaupun apa yang ditarget tidak mampu kugenggam namun apa yang tak ditarget dapat kukecapi...bak kata kawanku "I believe in miracle"..that's right dear..bagaimana usahaku begitulah kejayaanku..Allah s.w.t masih memakbulkan doa hambanya yang hina ini..alhamdulillah ya Allah...
walaupun kali ini tak meletup seperti sebelum ini namun ini juga kejayaan...kejayaan untuk memperoleh kejayaan...bukan senang untuk mencapai kejayaan..dan kejayaan takkan kukecapi tanpa usahaku sendiri...kejatuhan kali ini bukan bermakna aq gagal..aq harus bangkit untuk membuktikan segalanya...aq harus bangkit..tiada guna untuk menyesal hari ini kerana ia membawa padah untuk esok hari..I'm grateful Ya Allah...syukran..
untuk semua lectures, thanks so much..hanya Allah yang dapat membalas jasanya...untuk my roomates tercinta Farah and Tihin thanks a lot dengan segala pertolongan...untuk my lovely bff tahniah dear, Iqa thank you very much...for my family especially my mum..terima kasih dengan doa-doa...dan bagi yang rapat dengan diri ini Sya,my classmates, dan semuanya...terima kasih dear-dear belake....

HARUS SEDAR DAN BANGKIT...KEJATUHAN KALI INI BUKAN BERMAKNA JATUH UNTUK SELAMANYA...

Saturday, 17 August 2013

Raya UiTM

Hye korang semua...amacam sihat tak? pastinya korang terlebih sihat kan dek makan biskut raya banyak sangat..heheheh...aq pun sama lau timbang ni aser nyer berat dah naik...semakin chubby pipi ni...ish3...tapi montel itu comel...ngex :)...nak maintain berat ada caranya..and one of them I already did...biarlah rahsia...hahhaha...tu diaa......minggu ni at UiTM nak kata hepi sangat tu tak derlah tapi lau kata stress sangat tu ada la jugak..yelah lepas raya ni banyak test + assignment belum siap + video arab entah ke mana lagi...nak tak nak terpaksa terima la...dah tu lumrah student kan...so untuk entry kali ni tak nak citer yang sedih2 nak citer yang hepi2 jer..ehehhee :)...tapi rasa nak nyanyi la sikit..."senyumlah senyumlah ahai cemek molek"....heheh :)..ingatlah senyum itu sedekah...

actually last thursday ada celebrated hari raya kat UiTM ni...bersama Dato' Sahor...bangga rasa beraya dengan VIP tu beb...lau dibandingkan dengan sambutan raya 1 tahun yang lepas memang tak syok coznya diadakan kat foyer blok D...dahlah suasana crowded panas lagi..memang superb la..lau pakai mekap confirm 2 minit dah cair..huhu..tapi for this time meriah la jugak...kat dewan pro kan bertutup..panas tu tak lah seteruk setahun yang lepas...tapi yang malangnya tak dapat sit kat dalam dewan tu..so aq cari la sit kat belakang dewan2..rupa2 nya kat belakang dewan banyak jugak makanan tu...every kolej makanan berlainan..so aq ni penghuni tetap kolej Dato' Onn...kolej ni prepared sate...fuyooooo sate tu...my peveret....:)  sambil tunggu masa nak makan sempat lagi take a pic..hehehe...

Photo: raya time... 

ini dia..ayu semacam gitu lol...yang berbaju kuning tu cik Elyna n yang berbaju merah tu my bff cik Iqa..both of them are my classmates actually..yang berbaju kuning oren tuan empunya pencipta entry ni...hehhehe....ase berbaloi jugak dapat beraya kat UiTM kali ni..yelah kan..makanan yang disediakan pun pelbagai jenis...ada soto, laksa, nasi dagang, sate, tapai, agar-agar, roti jala dan banyak lagi r...tapi banyak2 tu aq just pilih sate..I love sate damn much...penggemar setia sate ni...hehehe...tambah2 benda free memang santap habis la gayanyer...at the same time aq jumpe my old friend..so kitorang lepak sekali la..makan sekali..dek kerana lama tak jumpa sempat lagi kitorang story mory katanya lau ada rezeki next year dah nak ehem2...hehehhe,,,untunglah..btw congratulation my friend...hope berkekalan seumur hidup..In shaa Allah....moga dipermudahkan segalanya....amin....
jumpa di lain entry pulak...muehehehe.... <3

Sunday, 11 August 2013

Syawal this Year - 2013

Hai korang semua..apa khabar yer? konfirmnya korang excited dengan eidilfitri masing-masing kan...rasenyer tak terlewat lagi nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir & Batin...lewat sikit wish ni coznyer tak sempat edeng nak sign in blog baru-baru ni..almaklumlah sibuk katakan...banyak sangat kerja yang kena disiapkan..tambah2 aq ni pompuan, dah macam2 keje la perlu buat..pasang langsir la, iron baju la, kemas rumah la...memang tak sempat ler...walaupun penat tapi rasa berbaloi la...raya tahun ni memang meriah tapi tak der lah semeriah yang mana masih mempunyai kedua ibu bapa...untuk arwah ayah yang telah kembali ke rahmatullah 11 years ago, AL-FATIHAH...semoga dicucuri rahmat olehNya...

so far aq bersyukur ke hadrat Illahi kerana masih ada family untuk celebrate raya this year..thanks God...haaaa berbalik dengan title post ni, syawal for this year really wonderful...tapi family aq x buat open house pun...only roti jala and sate...tu pun dah menyelerakan...ore kelate kate "jeliro"...hahaha....both of that I choose sate..thums up...memang aq suka giler nga sate..around 50 cucuk jugak aq makan...best giler beb....hehehe....tambah2 lama dah x makan sate.
for the first day of raya, after solat raya kitorang ke kubur yang mana dah meninggal especially for my late father..then berkunjung ke rumah sanak saudara...letih giler setelah seharian berkunjung ke sana ke mari...tapi takpe..berbaloi...hepi sesangat...tengah2 beraya sempat lagi kitorang take a photo..hehehe :)

Photo: X ckot lgi ni........... 

ini dia my family..tak semua yang ada ni...malu katakan bergambar di tepi jalan...kahkahkah :D...

Photo: ~Salam Aidilfitri~

yang ni pulak bergambar kat umah mak sedara..sempat lagi..:)

done untuk first day..belum cerita lagi yang 2nd day..hehehe...yang second day asernyer kitorang just duk kat umah...mak pak sedara, sepupu sepapak pula yang berkunjung ke rumah..untuk 3rd day, teman akak ker wedding kawan die at cherang..boleh tahan jugak makan gulai for that day,,yummy yummy.....

Photo: Makan gulai...3rd of eid. 
ni dia muka kekenyangan..ngex3
banyak betol pic aq lau nak diikutkan..kihkih....then kitorang ke pantai Irama Bachok...memang syok habis...walaupun tak boley mandi tapi excited tengok adik2 and anak sedara mandi..rasa jelos pun ada...hehe...kan dah besar kena buat cara yang dah besar la kan..hehehe...tapi sebelum aq habiskan cerita sal raya ni aq nak korang layan dialog ni ,,hehehe... lawak habis...both of them are my nephews...

Photo: Gelagat sikecil bilo jupo I patai.. sapa xsir blik... 

oooppsss.....hehehhe :)

Monday, 5 August 2013

Saya Sayang Mak

Assalamualaikum korang semuanya...sempena menunggu azan subuh berkumandang, aq terjumpa la satu artikel ni yang menceritakan tentang mak...MAK...korang tahu kan mak insan yang paling penting lam hidup kita semua...tanpa mak, kita takkan wujud...tanpa mak, aq juga tidak akan menjadi insan seperti sekarang...mak bertarung nyawa melahirkan kita semua...begitu juga aq yang bakal melahirkan anak kelak...mak melahirkan, mak menyusukan, mak mendidikkan, mak meleterkan...semuanya mak....sebak hati bila membaca artikel ni :


Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , ” Mmaaakkkk ! “
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .
Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .
Aku ada pasangan hidup sendiri .
Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !
Renungkan :
” Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak
” Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . “
Berderai air mata jika kita mendengarnya .
Tapi kalau mak sudah tiada .
” MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! “
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !
- See more at: http://fuh.my/kalau-anda-sayang-ibu-baca-la/#sthash.57w3luOJ.dpuf
Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , ” Mmaaakkkk ! “
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .
Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .
Aku ada pasangan hidup sendiri .
Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !
Renungkan :
” Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak
” Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . “
Berderai air mata jika kita mendengarnya .
Tapi kalau mak sudah tiada .
” MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! “
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !
- See more at: http://fuh.my/kalau-anda-sayang-ibu-baca-la/#sthash.57w3luOJ.dpuf


Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , ” Mmaaakkkk ! “
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

” Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

” Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . “

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

” MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! “

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

xder yang sesempurna mak bagi aq..mak la yang asuh kita since keluar dari rahim dia...dia segalanya..seorang mak sudah tentu boleh menjaga 10 orang anaknya, macam mak aq yang berjaya menjga ke-10 anak anaknya tapi 10 orang anak belum tentu dapat menjaga maknya....

"Ya Allah Ya Tuhanku, cerahkan hatiku dengan nurMu agar diberi segala kesenangan bersama ibuku, panjangkanlah umurnya, murahkanlah rezekinya Ya Allah, hanya dia segalanya tempat aq mengadu segala sesuatu...hanya dia yang aq punya Ya Allah...ku mohon padaMu Ya Allah...permudahkanlah segala urusan kami sekeluarga.." amin...


ni mak aq...dia la yang paling sibuk menentukan hidup anak die...since aq kecil sampai kan sekarang dia la yang jaga makan minum aq, dia lah yang jaga pakaian aq, dia la yang hantar aq ke sekolah until aq dapat masuk universiti...di kala duka insan ini jua berduka, di kala aq meraih kejayaan insan inilah yang paling bahagia...mendengar anaknya ingin pulang dia la yang paling sibuk memasak makanan kegemaran...dialah segalanya...tiada apa yang boleh dibandingkan sengan kasih seorang ibu...
SAYA SAYANG MAK SAYA...love u so much...

p/s : macam mana kita jaga mak kita macam tula bakal anak kita jaga kita kelak :)

Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , ” Mmaaakkkk ! “
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .
Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .
Aku ada pasangan hidup sendiri .
Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !
Renungkan :
” Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak
” Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . “
Berderai air mata jika kita mendengarnya .
Tapi kalau mak sudah tiada .
” MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! “
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !
- See more at: http://fuh.my/kalau-anda-sayang-ibu-baca-la/#sthash.57w3luOJ.dpuf
Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , ” Mmaaakkkk ! “
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .
Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .
Aku ada pasangan hidup sendiri .
Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !
Renungkan :
” Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak
” Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . “
Berderai air mata jika kita mendengarnya .
Tapi kalau mak sudah tiada .
” MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! “
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !
- See more at: http://fuh.my/kalau-anda-sayang-ibu-baca-la/#sthash.57w3luOJ.dpuf
Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , ” Mmaaakkkk ! “
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .
Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .
Aku ada pasangan hidup sendiri .
Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !
Renungkan :
” Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak
” Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . “
Berderai air mata jika kita mendengarnya .
Tapi kalau mak sudah tiada .
” MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! “
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !
- See more at: http://fuh.my/kalau-anda-sayang-ibu-baca-la/#sthash.57w3luOJ.dpuf

Koleksi Raya

Hai semuanya...dah tido ker erk....malam masih muda lol korang...awal betol tido...tengok cam aq ni..orang tarik selimut aq baru sign in blog..kihkih..bease la kan...broadband dah nak expired ner la update blog ni cepat sikit..nanti entah ker biler pulak dapat topupkan my broadband....almaklumlah poket pun dah kering...semuanya sapu untuk kelengkapan hari raya nanti...huhu...sob sob sob ~~tapi takpelah sekali setahun jer kot..nak merasa jugak pakaian yang cantik2 ni...hehe...
as usually menjelang hari raya, confirmnya aq la orang yang kena basuh pakaian, jemur, angkat, iron n sebagainya la...memang penat beb...so today aq ditugaskan untuk basuh pakaian raya la...banyak giler...3 besen tau....letih tangan edeng ni...tak der sape lak yang nolong nyer....sabar sabar..huhu...



ni dia haaaa...banyak tau...aq la yang sorang2 ner buat semua ni...yang len sibuk dengan tugas masing2...boleh dikatakan aq basuh pakaian raya ni for 1 family la even my sis in law and also nephews and nieces....so nasib ler...tetap kena buat...dah macam koleksi baju raya kan? hahahha:D tapi sememangnya memang baju raya pon..berpuluh2 pasang tau kat jemuran ni...lau lelong rasanya dah laku kot...hahhaha:D....so yang mana nak order atau sebagainya boleh la contact aq....hahahah...gurau jer k..jangan ambik serius pulak...:) untuk korang semua selamat berpuasa...dan selamat menyambut hari raya,,,salam lebaran...mmuuhahahahha...<3

Sunday, 4 August 2013

Shopping Days

Alhamdulillah dengan izinNya dapat lagi aq nak update latest post kat blog tersayang ni...baru 24 jam tinggal rasa rindu giler kat blog ni...walaupun blog ni tak cun melecun compare with you all but this blog very interesting for me k...hehhee....now beralih arah untuk title post yang sebenanya...
actually aq ni tak sabar nak tunggu raya...macam bease la aq ni datang nyer dari keturunan ahli keluarga yang ramai so tak hairan lah setiap kali raya meriah sakan..lau ikutkan memang lembik lutut ni nk ziarah umah sedara mara tapi apakn daya they all still my family right...? lagipun time raya ni la nak berkumpul n memaafkan each other...
so today aq ajak my sis ke kb mall..suasana kat kb mall crowded giler...first sampai kat sana terus ke peace..my sis bought a pair of baju kurung..then kitorang ke boutique aidijuma (AJ)...I bought 2 pieces tudung la...yang latest design n plain yang bease...after that, follow adik aq n my niece nak cari kasut...masha allah 5 buah kedai kasut yang kitorang masuk, nak pening dibuatnyer aq..full beb..tak terkata...tak heranlah kalau susah sangat nak buat pilihan..dengan keadaan yang crowded bercampur letih memang tak memilih la kitorang ber3..nasib baik lah aq dah beli untuk aq awal2 ramadhan lagi...hehehee....
lastly kitorang masuk VERNS...adik n my niece ni pilihla yang mana diorang berkenan..alhamdulillah berjaya jugak diorang buat pilihan..heheheh....then ke pacific, shopping barang dapur la katakan..tapi...tapi...tapi....bukan aq la yang bayar...hahhaha...apa gunanya akak lau tak belanja kan...kahkahkahakha :D....ni diaa....sempat lagi kitorang posing...kihkih *~*



during shopping tu macam2 aq mintakkan akak beli..hhahah...bertuah la dapat adik cam aq ni..hahaha :D....bila lagi kan..time raya ni la aq dapat bodek...hahaha :D...
ni dia pictures yang kitorang ambik time otw nakbalik umah..hehe ^~^






perasan jer lebih yang sebenarnya..hahaha :D...bubye korang semuanya....mmmmuahhahaha <3


Saturday, 3 August 2013

Towards a Better Leader

Assalamualaikum....about 1 month aq tinggalkan blog ni skunk muncul kembali...rindu giler aq kat blog ni...tp nak buat mcm mana banyak kerja sangat terpaksa la aq tinggalkan niat nak hadap blog ni..kerja lain more important kan...actually banyak sangat benda nak tulis kat dalam ni tp masa mencemburui tak leh nak watpe gak kan..huhu...sob sob sob....macam2 yang dah berlaku tapi tak sempat nak update lam blog ni..tapi aq nak share something yang interesting nga korang la...hehehe :)...baru-baru ni aq terpilih untuk menjadi fasilitator program khidmat bakti siswa under kelab D Banquers...so alhamdulillah la..dengan izin dariNya dapat la aq menghadirkan diri ke SMK Jeli...
nama program yang sebenarnya "Towards a Better Leader"...18,19 & 20/07/2013...about 3 days kem ni dijalankan...kem ni sebenarnya  lebih tertumpu kepada kem kepimpinan...melibatkan pelajar form 1,2 & 4 yang terdiri daripada pengawas sekolah, pss, prs dan sebagainya.
Janggal jugak bila tiba at SMK Jeli tu..yela kan first time aq jejakkan kaki kat sekolah tu..almaklumlah about 3 years dah aq tinggalkan zaman perdekolahan ni..tp berlakon mcm xder pape...hehehe...:)...after that, ketua fasi bahagikan group...aq menjadi puan untuk group ke-8...in my group ad la seorang student perempuan ni macam susah sikit nak tegur walauun baru berusia 13 tahun...tapi berlagak cam tua dari aq..tapi tak per...sabar2...sabar itu amat penting kan dalam pape sekalipun..my group consists of 5 male and 8 female..my partner Badrul Akash merangkap urus setia program sewaktu itu...
Selepas berkenalan dan sebagainya, we all go iftar together...tp lagi kekok rasa nyer makanan yang dihidangkan oleh pihak sekolah terlampau mewah untuk kami sebagai fasi..dahla makan depan student tak tergamak jawab nyer..tapi dek terlalu lapar, terpaksa gak la aq makan....maaf yer adik2 sekalian..then malam tu sesi post mortem, every fasi gavetheir comments for overall activities...keesokan harinya, apa yang menarik adalah sesi LDK 2..."debat"...memang superb la group aq...thanks for Intan, Badrul Amin and also Imran coz sanggup bagi corporations untuk puan and tuan Akash lam sesi debat tu..you are the best.....:)...
the last day, a sad day...walaupun sad tetap tunjukkan wajah yang manis untuk diorang...during sesi perkongsian bersama fasi every student told me what they got from the program..alhamdulillah all of them enjoyable....tergelak sakan aq bila dengar all students ni bagi feedback bila tanya soalan" what is your first impression when see your fasilitator"....memang ketawa tak habis..btw thanks sangat2 kat adik semuanyaer...I love you all..in shaa allah kita bertemu lagi....
this is my group...so proud got them as my group members...




For all of you, I love you so much...you are my new siblings and I want to be a good sister for you all..in shaa allah ada kesempatan kita berjumpa lagi...akak sayang korang sesangat.... ;)

Friday, 14 June 2013

Part 4 student...

assalamualaikum semuanyer...sori la yer dah lama aq tak update blog ni..sebabnyer broadband aq wat hal seminggu yang lepas....geram rase nyer....semalam g celcom centre then aktifkan balik sim broadband ni..alhamdulillah menjadi..akhirnye dapat jugak aq on9 macam beaser..hahahaha...tak boleh berenggang la nga lappy ni...lappy mesty bersama nga broadband no matter how...hahahaha :D

08.06.13 aq telah kembali sebagai student part 4..yelah dah bercuti hampir 2 bulan setengah bukan bermakna cuti selamanya...hahaha....pagi tu datang kolej with my cousins and also my sis..then lepas simpan all stuffs aq daftarkan diri kat pejabat kolej...dek kerana pagi so keadaan tak crowded la sangat....dalam 10 minit settle...so apa lagi balik umah la...hahaha....tak puas sebenarnya cuti tapi apakan daya..hhehehe :).."pen + buku + paper "..itulah bff sebagai student..huhu...

untuk part 4 ni, aq dah registerkan course sebanyak 6 subjects...banyak jugak tuh...dalam banyak2 subjek hanya satu subjek jer yang guna calculation yang lain semuanya membaca..hahhaha...aduiii...macam mana ni..diharapkan dipermudahkan segala urusanku...in shaa allah....aq tak nak kata sem ni susah...sesusah mana pun lau ada usaha in shaa allah yang di atas sana mempermudahkan segalanya,,.in shaa allah..,.as usually I make my beloved mother as an idol for me when I study....takder yang sesempurna ibu di hati ini..heheheh....


ini dia subject yang telah diregsiterkan..bukan mudah untuk berjaya dan bukan senang untuk mencapai kejayaan...6 subjects...in shaa allah..."hendak seribu daya tak hendak seribu dalih"...memang aq sebenarnya minatkan subjects yang memerlukan calculation, tapi untuk sem ni bukan jadi penghalang aq untuk terus belajar....semua yang berlaku ada hikmah yang tersendiri...dan Allah maha berkuasa, sentiasa membantu hambaNya yang memerlukan pertolongan..in shaa allah...

Thursday, 6 June 2013

Her Besday...:)

hye guys..dah banyak hari rupanyer x update blog ni..bz memanjang skunk ni..lgpun aq baru balik dari kl setelah sekian lama bercuti....tp bila dah sampai kat kampung tak sempat pulak edeng nak rehatkan diri sendiri..memang bz giler la nak settle hal adik yang dapat further study kat politeknik kok lanas nanti...banyak benda la kena settle...ish3...memang penat beb....hari ni seharian aq kat kb nak selesaikan kelengkapan dia untuk hari pendaftaran...beli la yang mana patut...and frustrated giler la wei...aq pergi la BIMB dengan dia untuk bukak akaun sspn..bukan main lama lagi kitorang tunggu turn untuk dipanggil, tapi bila dah panggil...."Sorry yer dik, akaun sspn tak boleh nak bukak coz tak cukup umur"!!! memang terbaik la beb...nasib la belalang..nampaknye kena pergi dengan my mum jugak la...huhuhu

berbalik dengan title aq hari.."her besday"...u know who is her..? chewaaaah speaking la pulak..ngex3...her besday tu, my bff la yang punyer besday...actually her besday will be 17th june, but I planned to percepatkan her besday...sebabnyer bila dah balik kolej, masing2 akan sibuk..tak der masa la pulak kan...tu pasal aq cari dat yang suitable nak celebrate her besday.."surprise ain  bulat"...ehehhehe:) tapi aq just plan nak beli kek jer, tak tahu pulak sampai nak main tepung ni..nasib baik aq tak kena...lau tak habisla my new shirt...hahahahaha...ooooppssss....



ini dia our pic....bukan main lagi sorang2 posing...beaser la kitorang ni bukanyer jnis takut nga camera...ececehhhhh..hahahahaha..lama dah tak lepak mcm ni...rindu giler time sekolah....kawan time sekolah tak sama dengan kawan yang lain,...masing2 ada keistimewaan sendiri.....walaupun tak dapat further belajar together, but we still same....bila dah jumpe bff lebih bahagia dari jumpe bf..ahhaahahh:D...ok comei-comei ...setakat ni dulu yer..mmmauuahaah....

Saturday, 1 June 2013

The End of Holiday...Picnic :)

Assalamualaikum semuanya....dah banyak hari tak update blog ni..bease la kan malaz nak menaip..lagipun moody untuk berstory mory low ler....hahahaha :D tapi hari ni nak share mood happy dapat g picnic petang tadi...yang sebenarnya dah lama tak picnic nga family ni...so today dapat la aq lepaskan gian nak main air terjun tu...hehehe :) very enjoy beb...

petang tadi kitorang g picnic at Genting water park theme...lebih kurang 10 orang la y join picnic td..tu pun kawan akak, Kak Isma yang join jugak..lau tak hanya kitorang 1 family ler....beaser la kan cuty sekolah cam gini ramai yang balik kg halaman...orang balik kg, aq datang bandar..hahahhaha :D...bosan jugak kat kg sebenarnya...rasa nak makan angin kt luar la pulak..heheheh....ini dia gambar aq nak share nga korang....memang tak puas la lau ikutkan,...rasa tak nak balik rumah jer tapi apakan daya...terpaksa la akur..kene balik jugak la...ada ker patut tak nak balik..kihkih *~*...

yang gurl baju merah tu my niece, Awin, yang boy baju colour kuning tu my nephew Adib....both of them memang gilerkan air...sampai jer kat sana, trus buang selipar masuk lam air..ish3..nama lagi bebudax kan...tu budax..yang ni pulak aunt kepada bebudax ni terus terjun dalam air la jawabnyer..hahahah...maklumlah lama tak main air....seingat aq lar last aq main air terjun ni kat Jeram Linang, Pasir Puteh...tu pun with my bff at UiTM....so today bila nampak air memang menggedik la beb...tambah2 nga budax memang best ler....ehhehehe....

air kat sana mcm ais la..sejuk nak mampuihhh..ketar aq dibuatnya...dah berasap rasenyer dek terlalu sejuk...bila lapar nak makan bekalan y dibawa and bila kenyang terus terjun lam air dan begitulah seterusnya..haahhaha :D kat sana aq sempat kenal nga budax ni...cute giler...gemuk + chubby + tembam..memang bam bam bam...nama budax tu Akyla, 5 tahun...fuhhhh tak padan dengan umur pandai menyelam... SALUTE "!!! :)

dah macam lenguh la pulak asernyer type essay ni..hehehhe *:) ..jumpa di next entry lak yer..bubye...muahahahhaahahah :) <3

Monday, 27 May 2013

In shaa Allah Masih Bersama

alhamdulillah rasa bahagia pun ada, rasa hepi pun ada...dah rasa senyuman sampai telinga dibuatnyer..hehehhhe :) bease la kan tengah bahagia katakan..tapi bukan bahagia kapel tau...tapi bahagia bersama2 kawan although we almost fight..hehehhe...yang fight tu la yang semakin rapat...in shaa allah...

bagi UiTM students, 27 may 2013 hari ni la boleh dikatakan tarikh penting jugaklah dibuatnye...yela kan...tarikh keputusan kolej untuk next sem..siapa yang tak nak kolej kan..lau boleh all students nak kolej kan...tapi kat entry aq ni aq tak nak lah citer sal orang lain..nak citer sal bff aq jer la...alhamdulillah kitorang masih bersama....yeaayyyyyyyy...hepi beb...since part 1 until part 4 still together...suka tau..bukan apa sebenarnya kitorang dah kenal rapat so dah tau mcm mana perangai masing-masing...senang nak buat cakap, senang nak buat gaduh...kihkih (*_*)...


ini dia list name kitorang..:)...for my bff congratez ok...tak sabar nak story mory nga korang bukak sem ni...lop u all...muauauhaaahhhaaa...... <3 <3 <3

Sampai KL sudah...

pejam celik pejam celik dah nak habis cuti semester aq untuk kali ni...apa pun dah namanya cuti, so kita enjoy.....hahhhaha :D bila dah bukak sem enjoy tu akan bertukar menjadi malas la gayanyer nak hadap buku....pantang ada masa free op coz kitorang pasti tidur...walaupun gap 2 jam aq mesti curi masa untuk tidur...tidur..tidur....ZZZzzzZzz...bez tu....ngex3...

btw semalam aq dah sampai kat KL setelah sebulan lebih bercuti di melaka..aq bertolak dari melaka sentral pada pukul 10.00 pagi..op coz bas transnasional menjadi pilihanku....hahaaha...murah sikit kan..badget kan semua tu..jeng jeng jeng...ini dia empunya bas transnasional...


lau tak silap aq  perjalanan semalam untuk sampai kt KL mengambil masa hampir 2 jam lebih jugak...time atas bas tu aq tido jer memanjang...hhahha..mengantuk sangat..tambah pulak duk sit sorang...memang syok habis la aq tido...hahaahah :D...first time aq sampai kat TBS (terminal bersepadu selatan) fuyooooo.....luas giler..dah mcm KLIA la pulak..transit bas die memang superb la..memang top la...beaser la kan tempat baru....aq just follow orang jer coz aq tak biasa dengan suasana kat sana...memang boleh sesat la jawabnyer...aq tunggu akak n abang ipar dtg ambik....time tu hiruk pikuk suasana kat TBS....


ni la tempat aq tunggu akak dan abang ipar..x sempat nak snap pic yang banyak..heheeheh...so lebih kurang 1/2 jam akak dan abang sampai...abang ipar pulak lucu giler...memang nasib baik tak sesat la kitorang bertiga semalam...hahahha:D....then lepas kita otw nak balik rumah, pusing-pusing KL la dulu....:)....memang penat...







Saturday, 25 May 2013

Last Day

assalamualaikum semuanye...korang tengah buat apa..? harap sihat la yer..aq kat sini tak berapa nak sihat la pulak...selsema sikit...hidung ni dah mcm badut gayanye..hahhah:D ..hari ni 25 may merupakan hari yang last aq bercuti kat melaka ni....rasa sayang pulak rase nyer nak tingga nieces kat sini tapi bila jaga diorang rasa tak nak jaga pulak.,..hahhaa...:D manusia ni kan banyak perasaan...sedih gembira terharu bease la tu...sayang ker tak sayang pun aq kena balik jugak...2 minggu lagi semester baru dah nak bukak..so time tu tak der makna nyer lagi la aq nak melalok ke sana ke sini..hahahaha...:D


ni ada tiket bas untu ke kl..akak dah belikan...so esok pagi dalam pukul 10 berangkat la aq ke sana pulak..naik bas sorang-sorang turun kat TBS...TBS tu kat mana la pulak tempatnyer...tak pasal sesat lak jawapannya nanti..hahahhaha...kuat betul aq ni bercuti..bukannye nak pergi mana pun..just nak singgah rumah akak aq lu about 1 week...lepas tu aq balik kampung la..hahahah:D lau aq dok kat kampung pun bukannyer lekat kat rumah, ke mall jugak...buat apa lagi kalau bukan lepak nga BFF kan..heehheh :)

lagipun ada sebab kenapa aq nak g kl ni.....cer teka sebab ap....hahhhhhhh shopping..? pandai la korang semua ni yer..memang betul shooping kalau tak ape benda lagi kan nak buat kat sana..hahaha..tapi aq takder member la kat sana, anak sedara aq yang 17 tahun la jd mangsa aq nanti...kalau korang datang kl cer singgah kat pekan rawang, selangor.....baju murah giler beb...puas hati la gayanye nak memakai..bukan setakat baju jer yang aq giler, kraftangan bermacam lagi la...memang interesting la...harga pun superb...
jangan lupe singgah yer..ngex3 (*_*)..

Friday, 24 May 2013

Kisah Bekas Nasi Goreng Amira

lepas aq baca kisah ni..memang terlalu sedih..hampir menitis air mata ni...kita dah rasa hidup kita ni susah tapi ramai lagi yang susah di luar sana..

kisah ini benar-benar menyentuh hati bagi sesiapa sahaja yang membacanya. Membaca kisah kesusahan orang lain tanpa kita menduga air mata ini mengalir. Cerita ini mengisahkan tentang dua orang sahabat baik. Ia telah diceritakan oleh seorang ibu yang mana anaknya ada berkawan dengan seorang perempuan yang bernama Amira (bukan nama sebenar). Semuanya bermula dengan kisah nasi goreng.

nasigoreng  

Begini kisahnya..waktu rehat di sekolah anak saya akan makan bekal yang dibawa dari rumah, makan bersama-sama kawannya Amira (bukan nama sebenar) di kantin sekolah. Anak saya selalunya akan bawa nasi goreng dan Amira selalunya bawak roti kosong 2 keping yang dibungkus dalam plastik. Roti itu dia akan cicah dengan air sirap yang dia bawa dari rumah.

Itulah rutin bekalan harian yang di bawa oleh Amira setiap hari. Anak saya pun selalunya memang bawa nasi goreng ler coz itu memang peberet dia.. Amira memang suka sangat makan nasi goreng tu dan anak saya tak kisah untuk berkongsi nasi tu..dia memang hari-hari bagi Amira makan nasi goreng tu..Mungkin Amira dah jemu agaknya coz hari2 bawak roti kosong jer cicah air sirap…

Suatu hari..anak saya bersuara kepada Amira..Mira..aku teringin nak makan nasi goreng ko..ko asyik bawak roti jer..apa kata esok kita bawak nasi goreng sama-sama nak.. Nanti kita makan tukar-tukar kat kantin..

Amira termenung..nampak muka dia macam tak sedap.. Alahh..tak nak lah..nasi goreng aku tak sedap lah..ko mesti tak nak makan nanti..Alahhh..ko bawak jer..ko belum bawak, ko dah kata nasi goreng ko tak sedap..ko bawak je lah..mesti sedap punya..

Ok lah..ko punya pasal..esok aku bawak ya..aku bawak nasi goreng special utk ko..Yeeaaahhh..anak saya suka sangat coz Amira setuju nak bawak nasi goreng esok..

Sampai di rumah..malam hari sebelum tidor..Amira cakap kat mak dia yang esok dia nak bawak bekal nasi goreng..dia tak mahu bawak roti kosong 2 keping tu.. Makkk..boleh tak esok Mira nak bawak bekal nasi goreng..?? Mak Mira terkejut..apa sayang..?? Esok Mira nak bawak nasi goreng..? Kenapa? Esok Mira ada jamuan ker..??

Nasi goreng apa yang mak nak buat? Tak ada rencah untuk mak buat nasi goreng esok..Mira bawak roti je lah..Alahh..mak..boleh lah..tak payah bubuh rencah pun tak apa..mak taruk telur je pun dah ok..

Ya lah..baik lah..esok mak buat nasi goreng untuk Mira ya..telur pun tinggal sebijik jer tau..dah malam-malam buta ni mana nak carik telur..bawang pun dah habis tu..tak per lah..mana yang ada je lah..

Keesokkannya dalam dalam kelas..anak saya tanya Mira..Mira ko bawak nasik goreng tak..? Aku bawak ni..Mira senyum..

Ko bawak tak Mira..? Bawak ler…aku bawak..kan semalam dah janji..
Ok..cayalah..tak sabar nak makan nasi goreng ko Mira oiii..
Kul 10.00 pagi loceng rehat bunyi..mereka berdua berlari ke kantin..nak tukar-tukar nasi goreng..
Sampai di kantin..Mira ko nak air tak? Hari ni aku belanja ko air..ko nak air apa? Aku belikan..
Alah..tak kisah..air apa-apa pun tak apa..aku minum jer..
Alahhh..Mira..kenapa ko tak buka bekal lagi ni..ko duk diam jer kat situ apasal? ya lah..aku tunggu ko datang bawak air ler..kita buka bekal sama-sama..
ooo..ya ker..jom jom kita buka bekal..

Amira pun keluarkan ‘bekas’ nasi goreng dia dari dalam beg plastik..Mata anak saya tidak berkelip..
Amira mana nasi goreng ko? Ko bawa apa ni..? Ni lah nasi goreng aku..ko buka je lah..

Tuan/Puan nak tau..? Nasi Goreng tu diletakkan dalam bekas sabun Axion pencuci pinggan cap Lemon..warna kuning bekas tu..

Amira..kenapa ko letak nasi goreng dalam bekas Axion ni..? Mak ko tak marah ker..? Tak rasa sabun ke nanti..?

Tak lah..mak yang bubuh dalam bekas tu..kat rumah aku mana ada tupperware macam ko..memang kami pakai balik bekas sabun tu…standard lah..kami memang dah biasa macam ni..
Air mata anak saya mula bergenang..tunggu masa untuk tumpah..

Mira..kenapa ko tak cakap yang ko tak der bekas untuk bawak nasi ni..aku boleh bagi ko bekas..kenapa ko tak cerita dengan aku Mira..ko ni kan..

Mira tunduk..tolong jangan nangis boleh tak..? Semalam ko yang cakap ko nak makan sangat nasi goreng aku kan? Sekarang aku dah bawak apasal ko nangis plak..?? Makan je lah..

Mira..aku rasa bersalah sangat coz menyusahkan ko..tak pe lah Mira jom kita makan..ko makan nasik goreng aku ya..aku nak rasa nasi goreng ko..

Ehhh..tak per..tak per..ko makan jer nasik goreng ko..nasi goreng aku tak sedap..bubuh dalam bekas sabun plak tu..

Mira..jgn ckp mcm tu..bak sini aku rasa nasi goreng ko..ya..lah..rasa sesudu jer..kompom tak sedap tu..

Anak saya pun makan rasa sesudu..memang betul pun..tak sedap..nasi goreng Amira putih meleset..tak der rencah..tak der rasa pun..tawar jer..tapi anak saya tak kisah..dia tak komplen pun..
Cuma masa Mira suap nasi goreng tu..air mata dia plak berlinang..anak saya tanya knp ko nangis..dia cakap tak ada aper..tak per lah..kita makan je lah..

Semasa anak saya cerita kisah ini kepada saya..saya menangis..tapi saya tidak menagis semasa itu..saya tidak mahu menangis di depan anak saya..Saya kuatkan semangat untuk mendengar cerita dia sampai habis..

Selesai anak saya bercerita..saya cakap kat anak saya..esok bawak bekas tupperware kat dapur tu..bagi kat Amira ya..cakap kat Amira bekas ni hadiah dari keluarga kita..

Then saya bangun terus keluar tengok-tengok kereta..sebenarnya bukan saya tengok kereta..saya menangis semahunya kat tepi keta tu..tak sangka sangat..di zaman moden ni..masih ada lagi anak-anak kita yang hidup menderita..sedih dan sayu hati ni..

Kepada orang kaya di luar sana..ingatlah..dalam kemewahan yang kamu kecapi sekarang ni..ada saudara kita yang hidup dalam keadaan memilukan..

Saya berdoa kepada Allah..agar semua orang yang tidak berkemampuan ini di murahkan rezeki oleh Allah dan ditabahkan hati mereka dalam menghadapi segala dugaan..Aminnn..
Semoga kisah ini boleh celik kan mata kita..