CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 2 May 2013

Kisah malang pengayuh basikal

selamat sore semua...tengah berblog yer..pinjam mata sekejap yer...ada benda lucu ni nak citer..kan aq dh promise nga korang semua sal nk continue entry basikal tu..hahahha...korang kenal tak basikal???hahahahha..confirm2 nyer kenal kan... :D
 

inilah dinamanya basikal...tapi topik aq untuk hari ni bukan basikal tapi..jeng jeng jeng....!!!
 

hahahaaha..inilah topik hangat petang ni aq nk sharekan nga korang semua..korang kenal tak apa ker benda ni...inilah dinamakan "pedal basikal"..
tapi aq pasti korang tak tahu apa sebenarnya function untuk pedal basikal, right??? takper biar aq explainkan ok..first of all pedal basikal ni berfungsi untuk membenarkan si pengayuh basikal untuk meletakkan tapak kaki dan seteruskan memindahkan tenaga/daya ke arah hadapan untuk menggerakkan gigi/piring (crank) bersertakan rantai. Hasil daripada pemindahan  daya/tenaga ini akan menghasilkan tujuan ke hadapan dan sekaligus menggerakkan basikal yang dinaiki..
 ok faham tak??? aq tak nak citer sal fakta coz aq pasti korang tahu pedal ni very importang right untuk pengayuh basikal tapi aq nak citer sal experience aq based on "pedal basikal" ni.

dan bermulanya ceritanya "kisah malang si pengayuh basikal"..korang tahu tak sape pengayuh tu..? sah la aq beb..hahaha...mcm bease la aq ke sekolah by bicycle, but one day, apa yang tak diingini terjadi..Oh My God...time tu balik dari sekolah..aq bersama ain..suddenly....!!! "korang tahu tak pedal basikal aq tercabut beb..hahahahaah....memang malu aq time tu..aq panggil la si ain tu, "ain, pedal basikal aq tercabut"..kahakahakah..(gelak sakan kitorang time tu)..tak tahu nak wat cam ner..kitorang try la masukkan balik pedal basikal tu tp tak berjaya jugak...sama-sama gelak coz aq masukkan kedua pedal dengan cara yang sama, so tak boleh nak kayuh la kan..hahaahaah...nasib baik lah area tu dekat nga rumah cousin ain...so aq tuntun la basikal aq tu sampai rumah cousin die...ahaahahah..sampai jer kat rumah tu, korang tahu kitorang berdua ni mintak apa?? ni dia yang kitorang mintak..ad berani...hahahahaha

 
tukul..yupp..inilah yang kitorang mintak.
lepas tu, apa lagi terus ambik tukul ni and ketukkan pada part pedal tu...tak fikir panjang asal pedal tu masuk jugak kat part dia...hahahha....so tengah duk ketuk-ketuk tu rasa macm dh ok sikit...aq pun terus bla la nga ain..bease nyer aq lepak rumah ain lu after pulang dari sekolah but for that day...nope....tahap kenaling aq ni dh nyawa-nyawa ikan...aq terus kayuh basikal dan duk berdoa jer dalam hati janganlah tercabut pedal ni lagi..hahahahah...lastly, sampai jugak aq kat rumah..hahhaah...ni la experience yang amat malang bagi aku..hahahahaha...jangan lupa komen ok :)

0 comments: